Skip to content

Tapijt

Kleuren
De sfeer van een kamer wordt bepaald door de kleuren van het interieur. Zo geven de kleuren rood, oranje en groen-geel een warme uitstraling. De kleuren violet, blauw en blauw-groen geven daarintegen een koele, zakelijke uitstraling. De kleuren bepalen niet alleen de sfeer, ze hebben ook een optische werking. Lichte kleuren maken een kamer groter en donkere kleuren kleiner. Ook het patroon van de vloer speelt een grote rol in de optische werking van een vloer. Door het gebruik van een tapijt met streeppatroon kan een lange smalle kamer breder lijken. Of u kunt een eethoek accentueren door gebruik te maken van een ingelegd kleurvlak.

eigenschappen
image 5 of 9 - Interfloor Beverly - kleur 749 - Karpet - INTERFLOOR | TAPIJT VINYL PROJECTDe eigenschappen van tapijt zijn:

  1. Behaaglijk
  2. Comfortabel
  3. Decoratie
  4. Sfeervol
  5. Gemakkelijk in onderhoud
  6. Slijtvast
  7. Veilig
  8. Geluiddempend
  9. Warmte-isolerend
  10. Praktisch overal toepasbaar

Door het stroeve en zachte oppervlak van tapijt maakt dit een veilige vloer, waardoor verwondingen op deze vloer minimaal zullen zijn. Door de geluid en warmte isolerende werking van tapijt is deze vloer uitermate geschikt voor bewoners in een flat of appartement.

Materialen
De verschillen in de soorten tapijt ontstaan door het materiaal gebruik, productiemethoden en de tapijt constructie.
Wol
Van nature is wol veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend.
Haar
Haar dat gebruikt wordt voor fabricage van tapijten is meestal afkomstig van geiten. Het is zeer veerkrachtig, elastisch, vuilwerend en heeft een hoge slijtweerstand.
Katoen
Katoen is sterk, maar niet zo veerkrachtig. Het neemt gemakkelijk vocht op en staat ook gemakkelijk af. Katoen kan antistatisch, vlam- en vuilwerend worden gemaakt.
Jute, sisal, kokos en vlas
Dit zijn plantaardige garens en worden gevormd uit bastvezelmateriaal. Als de producten van goede kwaliteit zijn, bezitten ze vochtabsorberende eigenschappen en zijn sterk. De vezels worden ook wel in combinatie met andere garens gebruikt. Jute wordt in de tapijtindustrie vooral gebruikt voor het vervaardigen van de rug van het tapijt.
Polyamide
Aan de basiseigenschap van polyamide, grote sterkte, zijn tal van eigenschappen toegevoegd. Polyamide is lichtecht, elastisch.
Polyacryl
Is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Polyacryl wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichtechtheid en het warmte-isolerend vermogen zijn zeer goed.
Polyester
Is elastisch, heeft een goede treksterkte en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal.
Poly-propyleen
Omdat polypropyleen een goede slijtweerstand heeft, wordt het veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt geen tot nauwelijks vocht op.
Productiemethoden
De bekenste en oudste technieken voor het vervaardigen van tapijt zijn knopen en weven. Het meeste tapijt dat u tegenwoordig tegenkomt is echter met de moderne tufttechniek gemaakt. Deze techniek is afgeleid van het naaimachine principe, maar dan over een breedte van vier of vijf meter. Honderden naalden steken tegelijk een doorlopende draad heen en terug door het grondweefsel.

Constructie
Bouclé
Een tapijtsoort waarbij de gesloten poollussen zijn behouden. Het voordeel van een bouclé is dat het sterk en daardoor slijtvaster is. De polen kunnen van gelijke of ongelijke hoogte zijn met talrijke variaties in structuurdessins
Gesneden pool
Bij dit tapijt zijn alle poollussen in het poolmateriaal tijdens het weven of tuften doorgesneden.
Velours
In principe is een velours-tapijt een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak gekenmerkt wordt door een fluwelig en glad oppervlak.
Frisé
Bij een friséstructuur zijn de polen eveneens doorgesneden maar is het tapijtgaren overtwijnd. Getwijnd garen bestaat uit een aantal in elkaar gedraaide garens. In het pooloppervlak is, in tegenstelling tot de moquette-structuur, vrijwel iedere pool afzonderlijk van de andere pool te onderscheiden. Frisé-tapijt heeft een levendige oppervlakte structuur.
Saxony
Saxony is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Saxony heef door de hoge polen een luxueuze uitstraling.
Shag
Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen polen omvallen. Het tapijtoppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shag-structuur genoemd en heeft een warrig en speelse uitstraling. Afhankelijk van de poolhoogte spreekt men van ‘shag’ of ‘semi-shag’. Shag tapijt heeft langere polen dan semi-shag.

 

PIT (Produkt Informatie Tapijt)
De woninginrichter maakt bij het geven van advies gebruik van het Produkt Informatiesysteem Tapijt. Dit is een objectief, betrouwbaar en controleerbaar productinformatiesysteem dat is opgezet door de tapijtbranche, in samenwerking met de overheid, test-instituten en consumentenorganisaties. Het PIT-systeem is een hulpmiddel om in een oogopslag te weten welke toepassingsmogelijkheden en welke eigenschappen een tapijt heeft.

PIT


Slapen
Tapijt geschikt voor slaapkamers en logeerkamers.

Wonen (normaal gebruik)
Tapijt geschikt voor huishoudelijk gebruik in woonkamers, woonkeukens, kinder- en hobbykamers.


Wonen (zwaar gebruik)

Tapijt geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik in woonkamers, gangen en woonkeukens.

Werken
Tapijt geschikt voor werken in de privaatsfeer.


Trappen (wonen)

Tapijt dat in woonsituaties geschikt is voor gebruik op trappen met afgeronde treden.


Trappen (werken)

Tapijt dat in werksituaties geschikt is voor gebruik op trappen met afgeronde treden.

Zwenkwielen (wonen)
Tapijt dat in woonsituaties geschikt is voor ruimten waar gebruik wordt gemaakt van (zit)meubelen met zwenkwielen (wielbreedte min. 2 cm).

Zwenkwielen (werken)
Tapijt dat in werksituaties geschikt is voor ruimten waar gebruik wordt gemaakt van (zit)meubelen met zwenkwielen (wielbreedte min. 2 cm).

 

Vloerverwarming
Tapijt geschikt voor ruimten waar vloerverwarming is toegepast als bijverwarming.

Antistatisch
Tapijt waarbij de kans op elektrostatische schokken minimaal is.


Brandgedrag

Tapijt dat niet bijdraagt aan het ontstaan van brand.


Vochtige ruimten
Tapijt geschikt voor gebruik in ruimten waar het tapijt incidenteel nat wordt.